wtorek, 31 grudnia 2013

Mega bomba witaminowa





Kiedy za oknem szaro, buro i ponuro, w domu dzieci nam chorują, wtedy zaserwujmy im kubek soku pełnego witaminy C i rutyny. Przygotowanie go zajmuje naprawdę bardzo mało czasu, a walory smakowe i witaminowe są znakomite.


Składniki:

  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 1 grejpfrut
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Wyciskamy sok z owoców, dodajemy miód mieszamy i pyszny sok jest gotowy do picia :).






                                                                             Smacznego!!!



poniedziałek, 30 grudnia 2013

Najlepszy Omlet







Składniki:


  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • groszek
  • kukurydza
  • cebula
  • wędlina
  • zielony ogórek
  • papryczka
  • majonez 
  • keczup

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy żółtka, mąkę oraz przyprawy i mieszamy bardzo delikatnie składniki na najniższych obrotach miksera.





Masę jajeczną wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na średnim ogniu z obu stron, na złoty kolor.






Gotowego omleta smarujemy sosem majonezowo-keczupowym (mieszam majonez z keczupem i odpowiednio doprawiam). Układamy dodatki i gotowe.










                                                                                                      Smacznego!!!



Pianka





Bardzo delikatny i rozpływający się w ustach deser. Można go dowolnie serwować. Znakomicie smakuje z owocami, galaretką, biszkoptem, polany czekoladą bądź kremówką.


Składniki:

  • 1 galaretka  agrestowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 opakowania śnieżki 

Wykonanie:

Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i podobnie postępujemy z czerwoną. Odstawiamy do  częściowego stężenia.
 Kiedy widzimy, że ten moment już nadchodzi ubijamy śnieżkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dzielimy ją na dwie części.
Jedną miksujemy z zieloną galaretką, a drugą część z czerwoną.
Tak powstałe masy wylewamy do większej formy warstwami lub tworzymy fantazyjne desery w mniejszych naczynkach.





                                                                      Smacznego!!!



niedziela, 29 grudnia 2013

Napakowana buła :)





"Napakowana buła" jest idealna na solidne śniadanie ale również smaczną kolację.
Zawsze! kiedy je przygotowuje, słyszę od męża: "mmm... pychota" :)
Dla niego koniecznie wersja HOT * 3
Spróbujcie, naprawdę warto!

sobota, 28 grudnia 2013

Drożdżowe "leniwe"


Można zażartować:  Drożdżowe "leniwe" i dla leniwych :)
Ciasto wychodzi bardzo puszyste, jest trochę wilgotne- jednym słowem pyszne. Przepis ten dostałam od mojej teściowej i odkąd je piekę , to zawsze podzielone jest na dwie części. Jedna z owocami dla mnie i córeczki ,a druga z kruszonką (lub bez niczego) dla mojego męża. 


Składniki:

  • !0 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 szklanek mąki

Wykonanie:

Drożdże rozkruszam i wrzucam do miski, zasypuję je cukrem i cukrem waniliowym. Na to wylewam jajka następnie olej i mleko.Całość zasypuję mąką. NIE MIESZAM SKŁADNIKÓW!!!
Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. 
Po tym czasie dokładnie wyrabiam ciasto, przekładam je do formy i piekę w 180 stopniach C do tzw.  suchego patyczka.



                                                                                                  Smacznego!!!


Sos pomidorowy do pizzy





Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Składniki:

  • 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka octu
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą (ilość przypraw zależy od upodobań), smarujemy wcześniej przygotowane ciasto na pizze i gotowe :)
tutaj znajdziecie przepis na pizzze 

                                                                                                          Smacznego!!!


czwartek, 26 grudnia 2013

Kruche warstwowe ciasto






Składniki:

  • 300 g mąki
  • 120 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka kisielu pomarańczowego
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • 3 gruszki

Wykonanie:

 Mąkę i proszek do pieczenia łączę z masłem. Do kruszonki  dodaję cukier, 2 żółtka i śmietanę. Zagniatam ciasto i wstawiam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie 2/3 ciasta wylepiam formę  (pozostałą część ciasta nadal chłodzę w lodówce). Piekę ciasto przez 10 minut w 180 stopniach C.





Jabłka i gruszki obieram i kroję w plastry.
Białka, 4 łyżki cukru i kisiel ubijam na sztywną pianę.



 Połowę owoców wykładam na podpieczony spód. Na wierzch kładę ubitą pianę, a na nią resztę owoców.

 Pozostałe ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach.
Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach C.


                                                                                    Smacznego!!!



wtorek, 24 grudnia 2013

Sałatka jarzynowa





Jest to chyba najbardziej tradycyjna sałatka. Mimo to chętnie do niej wracamy i myślę, że każda gospodyni domowa ma na nią jakiś swój patent, dzięki czemu u każdej z nas smakuje ona trochę inaczej. 


Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1/4 selera
  • 1 duża pietruszka
  • 5 średnich marchewek
  • 5 jajek 
  • 1 puszka groszku
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • 2 spore cebule
  • 1 por
  • majonez ok 300 ml
  • musztarda dijon ok. 5 łyżeczek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

 Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę obieramy i również gotujemy. 
Do miski wsypuję groszek, drobno posiekaną cebulę oraz por i ogórki. Po przestudzeniu warzyw i jajek również kroimy je w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy majonez, musztardę oraz przyprawy. Odstawiamy do lodówki, sałatka po jakimś czasie wspaniale się "przegryzie".

Uwaga: Wielkość kostki oraz ilość przypraw, majonezu i musztardy zależy od naszych indywidualnych upodobań.

Rada: Do sałatki możemy zetrzeć na tarce, na dużych oczkach małe jabłko i/lub posiekaną natkę pietruszki.


                                                                                                                       Smacznego!!!

niedziela, 22 grudnia 2013

Chleb na zakwasie



Domowy chlebek na zakwasie z mnóstwem ziaren. Chyba nie ma nic lepszego :) Jeszcze cieplutki z miodem albo samym masełkiem... mmm... pychota.

Cytrynowa Baba :)





Zdecydowanie najlepsza babka jaką jadłam. Jest pulchna, wilgotna i bardzo cytrynowa. :) Po prostu rozpływa się w ustach. 



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • odrobina wody

Wykonanie:

Żółtka ubijamy z cukrem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy stopniowo roztopione masło. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową z sokiem. (Wszystkie składniki dodajemy nie przerywając miksowania). 
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, którą następnie łączymy z powstałą wcześniej masą cytrynową.
Całość przelewamy do natłuszczonej i opruszonej mąką foremki.

Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.







                                                                                         




                                                                                                                                                                                                                               Smacznego!!!