niedziela, 22 grudnia 2013

Cytrynowa Baba :)





Zdecydowanie najlepsza babka jaką jadłam. Jest pulchna, wilgotna i bardzo cytrynowa. :) Po prostu rozpływa się w ustach. 



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • odrobina wody

Wykonanie:

Żółtka ubijamy z cukrem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy stopniowo roztopione masło. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową z sokiem. (Wszystkie składniki dodajemy nie przerywając miksowania). 
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, którą następnie łączymy z powstałą wcześniej masą cytrynową.
Całość przelewamy do natłuszczonej i opruszonej mąką foremki.

Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.







                                                                                         




                                                                                                                                                                                                                               Smacznego!!!

                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz