Zdecydowanie najlepsza babka jaką jadłam. Jest pulchna, wilgotna i bardzo cytrynowa. :) Po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 250 g mąki
- 200 g cukru
- 200 g roztopionego masła
- 4 jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- sok z 1/2 cytryny
- 1 szklanka cukru
- odrobina wody
Wykonanie:
Żółtka ubijamy z cukrem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlewamy stopniowo roztopione masło. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową z sokiem. (Wszystkie składniki dodajemy nie przerywając miksowania).
Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, którą następnie łączymy z powstałą wcześniej masą cytrynową.
Całość przelewamy do natłuszczonej i opruszonej mąką foremki.
Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz