Domowy chlebek na zakwasie z mnóstwem ziaren. Chyba nie ma nic lepszego :) Jeszcze cieplutki z miodem albo samym masełkiem... mmm... pychota.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki żytniej
- 3/4 szklanki zakwasu ( przepis znajdziecie w zakładce chleb i podobne wypieki)
- 2 łyżki soli
- 1,5 litra wody
- pół szklanki otrąb żytnich
- pół szklanki ziaren słonecznika
- pół szklanki ziaren dyni
- pół szklanki płatków owsianych
- 4 łyżeczki kminku
Wykonanie:
Mąkę, sól oraz wszystkie ziarna wsypujemy do miski i mieszamy ok. 2 minuty (spulchniamy). Dodajemy zakwas oraz wodę i mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników. Ciasto musi być bardzo gęste, ciężkie do wyrobienia. Wylewamy je do 3 małych foremek keksowych, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 8-10 godzin.
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni C. W tym czasie smaruję wierzch chleba rozbełtanym jajkiem. Piekę ok 90 minut.
Wyciągam chleb z foremek i układam go na kratce do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz