poniedziałek, 20 stycznia 2014

Spaghetti z sosem pomidorowym





Spaghetti to danie, które nie gości często na moim stole, choć jest bardzo smaczne :).
 To raczej taka obiadowa (ekspresowa) alternatywa, kiedy mam bardzo mało czasu na przygotowanie ciepłego i sycącego posiłku. Niemniej zachęcam was do wypróbowania.



Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu typu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 1 łyżeczka koncentratu 
  • 10 dag boczku parzonego
  • 1 kiełbaska np. śląska
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano

Wykonanie:

Boczek oraz kiełbaskę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię.
Kiedy z boczku wytopi się odrobina tłuszczyku dodaję posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
Po paru minutach kiedy cebulka się delikatnie zeszkli dodaję pomidory z puszki łącznie z zalewą oraz koncentrat.
Doprawiam i duszę całość na małym ogniu aż do zredukowania sosu.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy go.
Wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz