Spaghetti to danie, które nie gości często na moim stole, choć jest bardzo smaczne :).
To raczej taka obiadowa (ekspresowa) alternatywa, kiedy mam bardzo mało czasu na przygotowanie ciepłego i sycącego posiłku. Niemniej zachęcam was do wypróbowania.
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu typu spaghetti
- 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
- 1 łyżeczka koncentratu
- 10 dag boczku parzonego
- 1 kiełbaska np. śląska
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
Wykonanie:
Boczek oraz kiełbaskę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię.
Kiedy z boczku wytopi się odrobina tłuszczyku dodaję posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po paru minutach kiedy cebulka się delikatnie zeszkli dodaję pomidory z puszki łącznie z zalewą oraz koncentrat.
Doprawiam i duszę całość na małym ogniu aż do zredukowania sosu.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy go.
Wykładamy na talerz i polewamy sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz