wtorek, 9 czerwca 2020

Szynka zapiekana z boczkiem






Dzisiaj coś dla miłośników mięsa.
Kawał soczystej i bardzo aromatycznej szynki wieprzowej.





Składniki:


  • około 1,5 kg szynki wieprzowej
  • około 35 dag boczku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka tymianku
  • gałązka rozmarynu
  • olej
  • sos sojowy

Wykonanie:


Szynkę nacinamy co około 2 cm, uważając żeby jej nie przeciąć.
Mięso dokładnie nacieramy wszystkimi przyprawami, również w nacięciach.
Boczek kroimy w grube plastry.
Cebulę i czosnek również.
W każde nacięcie wkładamy po plasterku boczku, cebuli i czosnku.
Mięso skrapiamy olejem i sosem sojowym.
Wkładamy je do rękawa do pieczenia razem z gałązką rozmarynu, a jeśli jej nie macie możecie użyć suszonego.
Całość wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy przez około pół godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze około godzinę.






                                                                                                                       Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz