Dzisiaj coś dla miłośników mięsa.
Kawał soczystej i bardzo aromatycznej szynki wieprzowej.
Składniki:
- około 1,5 kg szynki wieprzowej
- około 35 dag boczku
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- papryka ostra
- pieprz cayenne
- 1 łyżeczka tymianku
- gałązka rozmarynu
- olej
- sos sojowy
Wykonanie:
Mięso dokładnie nacieramy wszystkimi przyprawami, również w nacięciach.
Boczek kroimy w grube plastry.
Cebulę i czosnek również.
W każde nacięcie wkładamy po plasterku boczku, cebuli i czosnku.
Mięso skrapiamy olejem i sosem sojowym.
Wkładamy je do rękawa do pieczenia razem z gałązką rozmarynu, a jeśli jej nie macie możecie użyć suszonego.
Całość wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy przez około pół godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze około godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz