poniedziałek, 8 czerwca 2020

Ziołowy chleb rwany






W końcu jest! 
Długo planowany, 
już na pierwszy rzut oka smakowicie wyglądający rwany chlebek ziołowy.





Składniki:


  • 600 g mąki
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1,5  łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 60 ml oleju
  • rozbełtane jajko do posmarowania ciasta

Wykonanie:


Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i około 2 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i sól. 
Wlewamy olej i zaczyn.
Ciasto zagniatamy, aż będzie ładnie odchodziło od dłoni.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek.
Smarujemy go masłem ziołowym i tniemy na paski szerokości około  5 cm.
Każdy pasek składamy w harmonijkę i układamy w okrągłym naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem lub okrągłej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Jak możecie zobaczyć na zdjęciu nie starczyło 
mi ciasta na całą formę. 
Jeśli u Was będzie podobnie to nie przejmujcie się bo ciasto 
będzie jeszcze miało okazje rosnąć i wypełnić luki.



Składniki na masło ziołowe:

  • około 150 g miękkiego masła
  • garść świeżej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:


Wszystkie składniki połączyć ze sobą (najwygodniej za pomocą widelca).












                                                                                            Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz