W końcu jest!
Długo planowany,
już na pierwszy rzut oka smakowicie wyglądający rwany chlebek ziołowy.
Składniki:
- 600 g mąki
- 300 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g drożdży
- 60 ml oleju
- rozbełtane jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i około 2 łyżki mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę i sól.
Wlewamy olej i zaczyn.
Ciasto zagniatamy, aż będzie ładnie odchodziło od dłoni.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek.
Smarujemy go masłem ziołowym i tniemy na paski szerokości około 5 cm.
Każdy pasek składamy w harmonijkę i układamy w okrągłym naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem lub okrągłej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
mi ciasta na całą formę.
Jeśli u Was będzie podobnie to nie przejmujcie się bo ciasto
będzie jeszcze miało okazje rosnąć i wypełnić luki.
Składniki na masło ziołowe:
- około 150 g miękkiego masła
- garść świeżej pietruszki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą (najwygodniej za pomocą widelca).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz