niedziela, 7 czerwca 2020

Najprostsze ciasto z owocami







Jeśli macie około 10 minut wolnego czasu
 i ochotę na coś słodkiego, 
to podaję Wam przepis 
na najprostsze i najszybsze 
w wykonaniu ciasto jakie kiedykolwiek piekłam.
Ciasto jest wilgotne i puszyste.
Możecie do niego użyć przeróżnych owoców
 np. truskawki, maliny, porzeczki, borówki, agrest, brzoskwinie itp.





Składniki:


  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/4 szklanki oleju
  • owoce

Wykonanie:



Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. 
Wlewamy kefir, olej i rozbełtane jajko.
Całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 21x21 cm i łyżką rozprowadzamy cienką warstwę.
Na wierzchu układamy owoce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Po upieczeniu ciasto możemy opruszyć cukrem pudrem.


Rada:

  1. Może wydawać się, że ciasta jest mało ale ono pięknie wyrasta i jest to idealna proporcja na wyżej podane wymiary formy. 
  2. Jeśli macie większą formę śmiało możecie podwoić składniki, a czas pieczenia delikatnie się wydłuży. Pieczemy je do zrumienienia.


                                                                                                                  Smacznego!























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz