Jeśli macie około 10 minut wolnego czasu
i ochotę na coś słodkiego,
to podaję Wam przepis
na najprostsze i najszybsze
w wykonaniu ciasto jakie kiedykolwiek piekłam.
Ciasto jest wilgotne i puszyste.
Możecie do niego użyć przeróżnych owoców
np. truskawki, maliny, porzeczki, borówki, agrest, brzoskwinie itp.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/4 szklanki oleju
- owoce
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Wlewamy kefir, olej i rozbełtane jajko.
Całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 21x21 cm i łyżką rozprowadzamy cienką warstwę.
Na wierzchu układamy owoce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Po upieczeniu ciasto możemy opruszyć cukrem pudrem.
Rada:
- Może wydawać się, że ciasta jest mało ale ono pięknie wyrasta i jest to idealna proporcja na wyżej podane wymiary formy.
- Jeśli macie większą formę śmiało możecie podwoić składniki, a czas pieczenia delikatnie się wydłuży. Pieczemy je do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz