piątek, 5 czerwca 2020

Chleb pszenny na drożdżach






Dzisiaj podaję Wam przepis 
na najprostszy i bardzo smaczny chleb pszenny na drożdżach. 
Jego przygotowanie nie jest pracochłonne ani czasochłonne.




Składniki:


  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 20 g drożdży 
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody


Przygotowanie:



W szklance wody rozpuszczamy drożdże z cukrem.
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki.
Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota. 
Po wyrobieniu, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie formuj chleb. Ciasto rozpłaszczam na kształt prostokąta i składam je jak kartkę papieru na 3 części. Czynność tę powtarzam kilka razy.
Ostatecznie formuję okrągły bochenek chleba. Odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
Chleb nacinam bardzo ostrym nożem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piekę około 30 minut do zrumienienia. 
Do piekarnika warto wstawić dodatkowe naczynie z wodą ;)
Polecam Wam obserwować co jakiś czas chleb nie otwierając piekarnika bo czas pieczenia podany jest w przybliżeniu.




                                                                                                                Smacznego!






























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz