Dzisiaj podaję Wam przepis
na najprostszy i bardzo smaczny chleb pszenny na drożdżach.
Jego przygotowanie nie jest pracochłonne ani czasochłonne.
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
W szklance wody rozpuszczamy drożdże z cukrem.
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki.
Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota.
Po wyrobieniu, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie formuj chleb. Ciasto rozpłaszczam na kształt prostokąta i składam je jak kartkę papieru na 3 części. Czynność tę powtarzam kilka razy.
Ostatecznie formuję okrągły bochenek chleba. Odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
Chleb nacinam bardzo ostrym nożem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piekę około 30 minut do zrumienienia.
Do piekarnika warto wstawić dodatkowe naczynie z wodą ;)
Polecam Wam obserwować co jakiś czas chleb nie otwierając piekarnika bo czas pieczenia podany jest w przybliżeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz