czwartek, 11 czerwca 2020

Policzki wieprzowe





Policzki wieprzowe to mięso 
bardzo delikatne, wykwintne, 
zaskakujące w smaku i konsystencji.
Godne polecenia!
Doceniane przez mojego Męża ;)
Za każdym razem kiedy je serwuję,
 na Jego twarzy rysuje się 
niezastąpiony uśmiech. 
Kocham te momenty :)
Przepis ten pochodzi w 100% z mojej głowy 
i serca do gotowania...
no i do Męża.
To wpis z dedykacją dla Mojego Pana J. :)





Składniki:


  • około 1,5 kg policzków wieprzowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera 
  • cebula
  • sól 
  • pieprz
  • ostra papryka
  • ziele angielski
  • liść laurowy
  • pieprz cayenne
  • harrisę


Wykonanie:



Policzki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju.
Obsmażamy kilka minut z każdej strony.
Dodajemy pokrojone w kawałki warzywa, liść laurowy i ziele angielskie.
Całość zalewamy wrzątkiem, taką ilością aby przykryła zawartość patelni. Nie więcej.
Dusimy pod przykryciem około pół godziny. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na średniej mocy do momentu aż sos ładnie się zredukuje. W tym czasie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pozostałymi wymienionymi wyżej przyprawami.

Policzki podaję z ziemniaczkami.



                                                                                                Smacznego!


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz