Składniki:
- 4 jajka
- 125 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 25 g stopionego masła
- 100 g stopionej czekolady deserowej
- 150 g drobno posiekanych orzechów włoskich
Masa:
- 75 g czekolady deserowej
- 125 g masła
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- połówki orzechów do przybrania
Wykonanie:
W misce ubijamy jajka z cukrem przez ok. 10 minut. Masa musi być bardzo puszysta.
Do miski przesiewamy mąkę i kakao. Mieszamy już tylko łyżką lub łopatką. Wlewamy stopniowo masło i czekoladę, mieszamy.
Do masy dodajemy orzechy i ponownie mieszamy.
Przelewamy ciasto do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez 30-35 minut.
Masa:
W misce ubijamy masło z cukrem i mlekiem na puszysta masę, stopniowo dodajemy przestudzoną, roztopioną czekoladę.
Ciasto należy przekroić na dwa plastry i przełożyć częścią masy. Resztą masy smarujemy wierzch i boki tortu. Na wierzchu układamy orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz