Składniki:
- 450 g mąki
- 20 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka tymianku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 300 ml letniej wody
- 1 cebula, pokrojona wg. uznania
- 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej do posypania
Wykonanie:
Drożdże, mąkę, sól oraz tymianek mieszamy w misce i robimy wgłębienie.3 łyżki oliwy mieszamy z wodą przelewamy do wgłębienia i delikatnie łączymy składniki tak, by powstało miękkie ciasto. Zagniatamy je ok 8-10 minut do momentu, gdy będzie ono gładkie i sprężyste.
miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do chwili, gdy podwoi ono swoją objętość.
Ciasto przewracamy i ugniatamy ponownie przez 1 minutę, następnie należy je rozwałkować na kształt okrągłego bochenka o średnicy 30 cm. Przekładamy je do wysmarowanej oliwą formy, przykrywamy ściereczką i czekamy 20-30 minut. Za pomocą rączki drewnianej łyżki na całej powierzchni ciasta co 5 cm robimy dziury. Cebulę układamy na cieście, skrapiamy pozostałą oliwą i posypujemy solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz