wtorek, 12 maja 2020

Ekspresowa zupa meksykańska







Przepyszna zupa.
Ekspresowa w wykonaniu.
Konkretna bo z mięsem :)
Podejrzewam, że jak raz spróbujecie,
 to bardzo często będzie gościć na waszych stołach.
Zaczynamy :)





Składniki:


  • 800 g mięsa mielonego
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • sól 
  • pieprz
  • przyprawa meksykańska (opcjonalnie)
  • pieprz cayenne
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe


Wykonanie:


Do garnka (w którym możecie smażyć, jeśli nie macie takiego użyjcie patelni) wrzucamy mięso.
W trakcie smażenia dodajemy poszatkowaną cebulę i przyprawy, łącznie z liściem laurowym i zielem angielskim.
Kiedy mięso będzie już gotowe, wlewamy do niego tyle wody aby przykryć jego powierzchnię.
Od razu dodajemy fasolę, pomidory, kukurydzę i koncentrat.
Całość gotujemy pod przykryciem, na średniej mocy, około 20 minut.
Na koniec spróbujmy zupę i doprawmy jeszcze do smaku (powinna być pikantna).





                                                                                                      Smacznego!





















3 komentarze:

  1. Super!Mam już podpowiedź co na obiad jutro zrobić😀potrzebowałam czegoś szybkiego z mięskiem 😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń