Wrzucam Wam dzisiaj przepis na
bardzo szybkie ciasto drożdżowe.
Ma ono w sobie wszystko to,
co "drożdżowiec" mieć powinien :)
Jest pulchne i wilgotne.
Moja propozycja dodatku,
to rodzynki ale śmiało możecie
poszaleć z owocami, np. truskawki, rabarbar, porzeczki....
Składniki:
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- cukier waniliowy
- 5 szklanek mąki
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki rodzynek zalanych wrzątkiem
Kruszonka:
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 15 dag mąki pszennej
Wykonanie:
Drożdże rozkruszam i wrzucam do miski, zasypuję je cukrem i cukrem waniliowym.
Na to wylewam jajka następnie olej i mleko.
Całość zasypuję mąką. NIE MIESZAM SKŁADNIKÓW!!!
Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. (najczęściej kiedy brakuje mi czau, zostawiam je tylko na godzinę ;) )
Po tym czasie dokładnie wyrabiam ciasto.
Dodaję odcedzone rodzynki i ponownie zagniatam.
Całość przekładam do formy.
W misce z podanych składników robię kruszonkę i pokrywam nią wierzch ciasta.
Piekę w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz