czwartek, 21 maja 2020

Ekspresowe drożdżowe z rodzynkami







Wrzucam Wam dzisiaj przepis na 
bardzo szybkie ciasto drożdżowe.
Ma ono w sobie wszystko to,
 co "drożdżowiec" mieć powinien :)
Jest pulchne i wilgotne.
Moja propozycja dodatku, 
to rodzynki ale śmiało możecie 
poszaleć z owocami, np. truskawki, rabarbar, porzeczki....






Składniki:


  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 szklanek mąki


Dodatkowo:


  • 3/4 szklanki rodzynek zalanych wrzątkiem

Kruszonka:


  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 15 dag mąki pszennej

Wykonanie:



Drożdże rozkruszam i wrzucam do miski, zasypuję je cukrem i cukrem waniliowym.
Na to wylewam jajka następnie olej i mleko.
Całość zasypuję mąką. NIE MIESZAM SKŁADNIKÓW!!!
Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. (najczęściej kiedy brakuje mi czau, zostawiam je tylko na godzinę ;) )
Po tym czasie dokładnie wyrabiam ciasto. 
Dodaję odcedzone rodzynki i ponownie zagniatam.
Całość przekładam do formy.
W misce z podanych składników robię kruszonkę i pokrywam nią wierzch ciasta.
Piekę w 180 stopniach do tzw.  suchego patyczka.




   

                                                                                          Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz