piątek, 22 maja 2020

Bułki z rodzynkami





Kochani jeśli macie ochotę na pyszne, 
pachnące bułeczki z samego rana,
 to serdecznie polecam Wam właśnie te.
 Nie wymagają dużo pracy, 
a przy tym są wyśmienite.
Dodam tylko, że śmiało możecie 
przygotować ciasto wieczorem i wstawić je do lodówki, 
a rano zająć się tylko ich upieczeniem ;)







Składniki:


  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag drożdży


Dodatkowo:


  • 1 szkalanka rodzynek zalanych wrzątkiem
  • 1 rozbełtane jajko

Wykonanie:



Zaczynam od przygotowania zaczynu drożdżowego. Do szklanki mleka dodaję drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia.
W rondelku lub mikrofali rozpuszczam masło. Studzę.
Pozostałe składniki wsypuję do miski i dodaję zaczyn drożdżowy, jajka oraz przestudzone masło. Całość zagniatam ok 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
Dodaję odsączone rodzynki i mieszam, tak aby połączyły się z ciastem.
Odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do lodówki na całą noc.
Wyrośnięte ciasto dzielę na mniejsze części. Z każdej formuję kulkę, którą delikatnie spłaszczam i odkładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdą bułkę smaruję rozbełtanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 15-20 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz