Bardzo zdrowe, smaczne i szybkie danie.
Składniki:
- pół fileta z piersi kurczaka
- 30-40 dag brukselki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 torebki ryżu lub kaszy
Wykonanie:
Brukselkę gotujemy ok 8 minut.
Odcedzamy i kroimy na polówki.
Fileta kroimy w kostkę. Przyprawiamy go solą i pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy kilka minut (do miękkości).
Dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy ok 2-3 min.
Zalewamy wszystko bulionem i po paru minutach dodajemy śmietanę. Mieszamy.
Dodajemy pokrojoną brukselkę i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok 10 min.
Podajemy z ryżem lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz