Beza która jest niezwykle prosta w wykonaniu.
Nie ma tu żadnych sztuczek, tajemnic czy zawiłości.
Z przepisu, który znajdziecie poniżej przygotujecie tort na ok. 10-12 osób.
Jeśli dysponujecie mniejszą ilością białek,
to pamiętajcie tylko o tym,
że na jedno białko przypada ok 44 g cukru, to wszystko :)
Życzę Wam miłej pracy, a później już tylko smacznego.
Składniki:
- 10 białek
- 440 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
Dodatkowo:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- owoce według uznania (maliny, truskawki, borówki, porzeczki itp.)
Wykonanie:
Do miski wrzucamy białka (bardzo starannie oddzielone od żółtek) i zaczynamy ubijać na najwyższych obrotach. Kiedy białka zaczną zamieniać się w pianę stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukru.
Cały proces ubijania zajmuje ok 15-
20 minut i ważne jest aby robić to do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masa powinna być lśniąca, gładka i sztywna. Na sam koniec dodajemy mąkę i ocet. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę z białek wykładamy na papier do pieczenia. Ja dla ułatwienia rysuję sobie na nim okrąg i wykładam pianę tak aby nie wychodziła poza zarys.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni z termoobiegiem na 30 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę jeszcze przez 2 godziny.
Gotowe!
Ja swoją bezę wyciągam od razu z piekarnika wtedy jest ciągnąca w środku jeśli lubicie bardziej wysuszoną zostawcie ją w otwartym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie masy:
W wysokim naczyniu ubijam kremówkę.
Kiedy zaczyna gęstnieć dodaję cukier puder i serek mascarpone, nadal krótko ubijam.
Masę wykładam na przygotowaną bezę i ozdabiam owocami.
Smacznego!
Super ! Na pewno zrobimy😊Idealny deser na wiosnę 🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam! Trzeba tylko uważać bo potrafi bardzo uzależnić 😁
OdpowiedzUsuń