Banoffee to rodzaj deseru składający się z kruchych ciasteczek,
bananów, karmelu (przepis tutaj) i kremówki.
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
- ok 15 dag herbatników
- ok 5 łyżek solonego karmelu (przepis tutaj) lub jedna puszka kajmaku
- 330 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 banany
- odrobina soku z cytryny
- gorzka czekolada
Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy na dosyć drobne kawałki.
Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, co zapobiegnie ich czernieniu.
W dowolne pucharki, szklanki czy kieliszki (wszystko zależy od was) układamy warstwy.
Zaczynamy od wysypania na dno ok 2 łyżek pokruszonych herbatników.
Na nie nakładamy odrobinę masy kajmakowej lub tak jak było w moim przypadku solonego karmelu, co jeszcze bardziej podkręca smak bananów :).
Następny krok to dodanie bananów i ok dwóch łyżek bitej śmietany.
Teraz powtarzamy jeszcze raz wszystkie warstwy tj.
herbatniki, karmel lub kajmak, banany i bita śmietana.
Całość posypujemy tartą gorzką czekoladą i gotowe.
Z podanego przepisu zrobicie 5 deserów średniej wielkości.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz