niedziela, 19 kwietnia 2020

Banoffee deser



Banoffee to rodzaj deseru składający się z kruchych ciasteczek, 
bananów, karmelu (przepis tutaj) i kremówki.
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.



Składniki:


  • ok 15 dag herbatników
  • ok 5 łyżek solonego karmelu (przepis tutaj) lub jedna puszka kajmaku 
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 banany
  • odrobina soku z cytryny
  • gorzka czekolada

Przygotowanie:


Herbatniki kruszymy na dosyć drobne kawałki.
Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
Banany kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, co zapobiegnie ich czernieniu.
W dowolne pucharki, szklanki czy kieliszki (wszystko zależy od was) układamy warstwy. 

Zaczynamy od wysypania na dno ok 2 łyżek pokruszonych herbatników. 
Na nie nakładamy odrobinę masy kajmakowej lub tak jak było w moim przypadku solonego karmelu, co jeszcze bardziej podkręca smak bananów :). 
Następny krok to dodanie bananów i ok dwóch łyżek bitej śmietany. 
Teraz powtarzamy jeszcze raz wszystkie warstwy tj. 
herbatniki, karmel lub kajmak, banany i bita śmietana.
Całość posypujemy tartą gorzką czekoladą i gotowe.
Z podanego przepisu zrobicie 5 deserów średniej wielkości. 







                                                                                                         Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz