Od jakiegoś czasu szukałam dobrego przepisu na kruche rogaliki.
I w końcu go znalazłam!
Jak każda Pani domu trochę go zmodyfikowałam :)
jednak dla zainteresowanych podaję wam blog
na którym znajdziecie jego oryginalną wersję
tj. Według Pór Roku.
Marta przy okazji bardzo dziękuję, jestem zachwycona ich smakiem. :)
A teraz skupiając się na rogalikach:
zrobiłam ich ponad 100
większość z pysznym orzechowym nadzieniem.
Powiem Wam jeszcze, że mam już kolejny pomysł na wykorzystanie tego ciasta
i mam nadzieję, że szybko się nim z Wami podzielę.
Składniki:
Ciasto:
- 5,5 szklanki mąki
- 500 g masła
- 1 jajko
- szklanka piwa
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
- 250 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g cukru pudru
- 3 białka
- szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok 1 godzinę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną i lśniącą pianę.
Dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy.
Ciasto odrywamy po kawałku i na opruszonym mąką blacie rozwałkowujemy na cieniutki okrągły placek.
Dzielimy go na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nakładamy 1 łyżeczkę nadzienia i zawijamy, formując rogaliki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C na ok 15-20 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz