wtorek, 18 lutego 2014

Rogaliki z pianką orzechową



Od jakiegoś czasu szukałam dobrego przepisu na kruche rogaliki.
I w końcu go znalazłam! 
Jak każda Pani domu trochę go zmodyfikowałam :) 
jednak dla zainteresowanych podaję wam blog
 na którym znajdziecie jego oryginalną wersję
Marta przy okazji bardzo dziękuję, jestem zachwycona ich smakiem. :)
A teraz skupiając się na rogalikach:
zrobiłam ich ponad 100 
większość z pysznym orzechowym nadzieniem.
Powiem Wam jeszcze, że mam już kolejny pomysł na wykorzystanie tego ciasta
i mam nadzieję, że szybko się nim z Wami podzielę.



Składniki:

Ciasto:
  • 5,5 szklanki mąki 
  • 500 g masła
  • 1 jajko
  • szklanka piwa
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
Nadzienie:
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g cukru pudru
  • 3 białka
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok 1 godzinę.
Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem na sztywną i lśniącą pianę.
Dodajemy zmielone orzechy i delikatnie mieszamy.
Ciasto odrywamy po kawałku i na opruszonym mąką blacie rozwałkowujemy na cieniutki okrągły placek.
Dzielimy go na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nakładamy 1 łyżeczkę nadzienia i zawijamy, formując rogaliki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C na ok 15-20 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu możemy posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem.




                                                                                                                             Smacznego!!!



Rogale i rogaliki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz