poniedziałek, 17 lutego 2014

Rolada chlebowa



Drodzy czytelnicy tym razem coś dla łasuchów :)
Pyszna rolada chlebowa, którą możemy jeść cieplutką na kolację,
 a gdy coś nam zostanie to jako zimna kanapeczka na śniadanie też nam posmakuje.
Przepis na ciasto jest niezawodny dlatego często go wykorzystuję i co rusz wymyślam nowe farsze :)
Bardzo gorąco polecam!!!



Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 210 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • jajko do smarowania
  • kilka plasterków sera 
  • kilka plasterków wędliny
  • koncentrat
  • cebula
  • sól 
  • pieprz
  • oregano

Wykonanie:

W części wody rozrabiamy drożdże z cukrem, odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą wodę łączymy z mąką, olejem oraz solą i dodajemy drożdżowy zaczyn.
Ciasto dokładnie wyrabiamy, do momentu aż będzie elastyczne i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt.
Smarujemy je koncentratem i układamy na nim kawałki sera, wędliny oraz cebulę pokrojoną w piórka.
Całość solimy, pieprzymy i opruszamy oregano.



Zwijamy w kształtne rolady i układamy łączeniem do dołu.
Odstawiamy je na ok 30 minut.
Po tym czasie smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C na ok 20-25 minut.










                                                                                                                           Smacznego!!! Drugie śniadanie w pracy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz