Drodzy czytelnicy tym razem coś dla łasuchów :)
Pyszna rolada chlebowa, którą możemy jeść cieplutką na kolację,
a gdy coś nam zostanie to jako zimna kanapeczka na śniadanie też nam posmakuje.
Przepis na ciasto jest niezawodny dlatego często go wykorzystuję i co rusz wymyślam nowe farsze :)
Bardzo gorąco polecam!!!
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 210 ml ciepłej wody
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- jajko do smarowania
- kilka plasterków sera
- kilka plasterków wędliny
- koncentrat
- cebula
- sól
- pieprz
- oregano
Wykonanie:
W części wody rozrabiamy drożdże z cukrem, odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą wodę łączymy z mąką, olejem oraz solą i dodajemy drożdżowy zaczyn.
Ciasto dokładnie wyrabiamy, do momentu aż będzie elastyczne i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę.
Smarujemy je koncentratem i układamy na nim kawałki sera, wędliny oraz cebulę pokrojoną w piórka.
Całość solimy, pieprzymy i opruszamy oregano.
Zwijamy w kształtne rolady i układamy łączeniem do dołu.
Odstawiamy je na ok 30 minut.
Po tym czasie smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C na ok 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz