niedziela, 19 kwietnia 2020

Słony karmel




Kto z Was lubi smak słonego karmelu?
Ja mogłabym jeść go na okrągło.
 Do kawy, do ciasta, do deseru, do gofrów, do lodów... :) 
mogę wymieniać i wymieniać.
Robi się go szybko i prosto.
Zapraszam Was do wspólnego przygotowania.



Składniki:


  • szklanka cukru
  • ok 10 dag masła
  • 200 g śmietanki 30%
  • szczypta soli himalajskiej

Wykonanie:

Do garnka wsypcie cukier i mieszajcie do momentu całkowitego rozpuszczenia. 
Nie przejmujcie się jeśli pojawią się Wam grudki, cierpliwie mieszajcie i pilnujcie aby nie przypalić karmelu.
Kiedy karmel osiągnie bursztynowy kolor dodajcie masło i cały czas mieszajcie do połączenia składników. 
Wlejcie śmietankę i ponownie mieszajcie tak długo aż wszystko pięknie się Wam połączy.
Na koniec dodajcie sól i zamieszajcie.
To koniec.

Całość ma płynną konsystencję idealną do polewania deserów czy ciast.
Pamiętajcie, że im karmel chłodniejszy tym jego konsystencja jest gęstsza.
Ja swój przechowuję w słoiku w lodówce wtedy jest jak krówka ciągutka :) jeśli potrzebuję lejącego karmelu podgrzewam go w kąpieli wodnej.


                                                                                                                  Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz