Kto z Was lubi smak słonego karmelu?
Ja mogłabym jeść go na okrągło.
Do kawy, do ciasta, do deseru, do gofrów, do lodów... :)
mogę wymieniać i wymieniać.
Robi się go szybko i prosto.
Zapraszam Was do wspólnego przygotowania.
Składniki:
- szklanka cukru
- ok 10 dag masła
- 200 g śmietanki 30%
- szczypta soli himalajskiej
Wykonanie:
Do garnka wsypcie cukier i mieszajcie do momentu całkowitego rozpuszczenia.
Nie przejmujcie się jeśli pojawią się Wam grudki, cierpliwie mieszajcie i pilnujcie aby nie przypalić karmelu.
Kiedy karmel osiągnie bursztynowy kolor dodajcie masło i cały czas mieszajcie do połączenia składników.
Wlejcie śmietankę i ponownie mieszajcie tak długo aż wszystko pięknie się Wam połączy.
Na koniec dodajcie sól i zamieszajcie.
To koniec.
Całość ma płynną konsystencję idealną do polewania deserów czy ciast.
Pamiętajcie, że im karmel chłodniejszy tym jego konsystencja jest gęstsza.
Ja swój przechowuję w słoiku w lodówce wtedy jest jak krówka ciągutka :) jeśli potrzebuję lejącego karmelu podgrzewam go w kąpieli wodnej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz