poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Grillowana pierś z kurczaka na sałacie




Kochani dzisiaj dziele się z Wami pomysłem na smaczny i pożywny lunch, obiad, kolacje... jak wolicie...
Dla mnie jest to doskonałe danie które często zabieram ze sobą do pracy...
Moje ulubione! 
Zaczynamy...



Składniki:


  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 opakowanie mixu sałat lub dowolna zieleninka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 ogórek 
  • 1 pomidor
  • kilka oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju lnianego 
  • 1 łyżeczka octu balsamiczego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego koperku
  • słodka mielona papryka

Wykonanie:


Fileta z piersi kurczaka przyprawiamy solą,  pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Odstawiamy na min. pół godziny.
Po tym czasie pierś kładziemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej i smażymy z każdej strony po 6-8 minut (im grubszy filet tym dłuższy czas smażenia).

Paprykę czerwoną,  pomidora,  oraz ogórka kroimy w kostkę. 
Cebulę kroimy w piórka.
Wszystkie warzywa wraz z oliwkami dodajemy do mixu sałat.

Dresing:
Łączymy ze sobą: 
olej, 
ocet balsamiczny, 
miód,  
sól,  
pieprz, 
mieloną słodką paprykę,
koperek,
wodę.

Na talerz nakładamy warzywa i pierś pokrojoną w plastry. Całość polewamy dresingiem. 



                                                                                   Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz