Jedna z najlepszych sałatek ze szpinakiem.
Skąpana w czosnkowo-musztardowym dresingu.
Totalny hit spotkań smakoszy kulinarnych :)
Skrada podniebienia nawet tych, którzy nie znoszą szpinaku.
Musicie koniecznie jej spróbować.
Składniki:
- 5 garści świeżego szpinaku
- 1/2 opakowania sera typu feta
- ok 6 dużych suszonych pomidorów (najlepsze są suszone pomidory w oliwie)
- mała garść łuskanego słonecznika
Dresing:
- 1/6 szklanki oliwy
- ok 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżka musztardy dijon
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Wykonanie:
Szpinak wrzucamy do miski, układamy na nim rozdrobnioną fetę i pomidory pokrojone w drobne cząstki. Na suchą, nagrzaną patelnię wrzucamy słonecznik i krótko go prażymy. Posypujemy nim sałatkę.
Wykonanie dresingu:
Najprostszy i najszybszy sposób, to wrzucenie wszystkich składników do słoika.
Słoik zakręcamy i energicznie nim potrząsamy.
Rada:
Sałatkę polewamy dresingiem tuż przed podaniem :)
To takie pyszne.
OdpowiedzUsuń🤗
Usuń