niedziela, 10 maja 2020

Szpinak z fetą, suszonymi pomidorami i słonecznikiem






Jedna z najlepszych sałatek ze szpinakiem.
Skąpana w czosnkowo-musztardowym dresingu.
Totalny hit spotkań smakoszy kulinarnych :)
Skrada podniebienia nawet tych, którzy nie znoszą szpinaku.
Musicie koniecznie jej spróbować.





Składniki:

  • 5 garści świeżego szpinaku
  • 1/2 opakowania sera typu feta
  • ok 6 dużych suszonych pomidorów (najlepsze są suszone pomidory w oliwie)
  • mała garść łuskanego słonecznika

Dresing:

  • 1/6 szklanki oliwy
  • ok 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • łyżka musztardy dijon
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Wykonanie:

Szpinak wrzucamy do miski, układamy na nim rozdrobnioną fetę i pomidory pokrojone w drobne cząstki. Na suchą, nagrzaną patelnię wrzucamy słonecznik i krótko go prażymy. Posypujemy nim sałatkę.

Wykonanie dresingu:


Najprostszy i najszybszy sposób, to wrzucenie wszystkich składników do słoika. 
Słoik zakręcamy i energicznie nim potrząsamy.


Rada:

Sałatkę polewamy dresingiem tuż przed podaniem :)



2 komentarze: