Przepis którym się z Wami dzisiaj dzielę
jest niezwykle prosty
i można wykorzystać go na wiele sposobów.
Możemy zrobić z niego chałkę, drożdżówki,
bułeczki z rodzynkami i wiele innych.
Przepisy na nie znajdziecie na blogu w zakładce "na drożdżach"
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 kg mąki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 10 dag drożdży
Dodatkowo:
- budyń ugotowany wg przepisu na opakowaniu (z ciut mniejszą ilością mleka)
Wykonanie:
Zaczynam od przygotowania zaczynu drożdżowego. Do szklanki mleka dodaję drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia.
W rondelku lub mikrofali rozpuszczam masło. Studzę.
Pozostałe składniki wsypuję do miski i dodaję zaczyn drożdżowy, jajka oraz przestudzone masło. Całość zagniatam ok 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
Odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt.
Nakładam odrobinę budyniu i rozsmarowują go łyżką na całej powierzchni.
Całość zwijam w roladę. Postępuję tak z pozostałym ciastem.
Każdą roladę dzielę ostrym nożem na około 3 cm kawałki, które następnie układam na płasko na papierze do pieczenia. Odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia.
Smaruję każdą drożdżówkę rozbełtanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 15-20 minut.
Po wystudzeniu drożdżówki polewam lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz