wtorek, 5 maja 2020

Makiełki- drożdżówki z makiem





Co tu dużo pisać :)
Drożdżówki z makiem kojarzą mi się z dzieciństwem.
Mój starszy brat mógł je jeść bez końca :)
Przepis którym się z Wami dzisiaj dzielę
 jest niezwykle prosty
 i można wykorzystać go na wiele sposobów.
Możemy zrobić z niego chałkę, drożdżówki, 
bułeczki z rodzynkami i wiele innych.
Dalsze propozycje pojawią się już niedługo.




Składniki:


  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag drożdży


Dodatkowo:


  • 1 puszka maku
  • 1 rozbełtane jajko


Wykonanie:



Zaczynam od przygotowania zaczynu drożdżowego. Do szklanki mleka dodaję drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia.
W rondelku lub mikrofali rozpuszczam masło. Studzę.
Pozostałe składniki wsypuję do miski i dodaję zaczyn drożdżowy, jajka oraz przestudzone masło. Całość zagniatam ok 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni.
Odstawiam do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na 4 części. Każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt.
Nakładam 1/4 puszki maku i rozsmarowują go łyżką na całej powierzchni. 
Całość zwijam w roladę. Postępuję tak z pozostałym ciastem.
Każdą roladę dzielę ostrym nożem na około 3 cm kawałki, które następnie układam na płasko na papierze do pieczenia. Odstawiam na około 20 minut do wyrośnięcia.
Smaruję każdą makiełkę rozbełtanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 15-20 minut. 
Każdą makiełkę po wystudzeniu polewam lukrem. 


                                                                                                       Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz