poniedziałek, 4 maja 2020

Chleb pszenny na smalcu Najlepszy!


                  


Przepis na ten chleb,
 jest ze mną od dobrych ośmiu lat.
Przez ten cały czas,
 nie znalazłam równie pysznego chleba pszennego własnego wypieku.
Chrupiąca skórka, puszysty w środku, 
świeżość utrzymuje do kilku dni.
Jego zalety można by wymieniać bez końca.
Musicie koniecznie go wypróbować.



Składniki:


  • 500 g mąki
  • 220 ml wody
  • 4 g drożdży 
  • 100 g zakwasu żytniego (przepis tutaj)
  • 30 g smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:


Z drożdży, odrobiny wody, cukru oraz jednej łyżki mąki robimy zaczyn.
W misce mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem smalcu i dodajemy zaczyn drożdżowy. Wstępnie zagniecione składniki przekładamy na stolnicę.
Stopniowo dodając smalec zagniatamy do momentu, aż uzyskamy elastyczne, nie klejące się do dłoni ciasto.
Przykrywamy ściereczką i odkładamy na dwie godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozpłaszczamy ciasto na prostokąt i składamy na 3 (jak kartkę papieru). Wyrabiamy i znowu składamy na 3.
Zlepiamy brzegi i kładziemy je na papierze do pieczenia szwem do dołu.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Chleb nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 30 minut.
Po wyciągnięciu jeszcze gorący chleb smarujemy wodą.











                                                                                   Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz