piątek, 10 stycznia 2014

Racuszki z jabłkiem





Drożdżowe racuchy z jabłkiem, opruszone cukrem i cynamonem. Znakomite na śniadanie, deser czy kolację. U nas znikają z talerza w oka mgnieniu.
Polecam!!!


Składniki:



  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka otrąb gryczanych
  • 2 kwaskowe jabłka

Wykonanie:

Do miski wlewam mleko, wbijam jajko, dodaję mąkę, cukier, drożdże. szczyptę soli i łyżkę otrąb. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.





W tym czasie obieram jabłka i kroję je w drobną kostkę.
Dodaję je do masy i delikatnie mieszam.

Placuszki smażę na rozgrzanej patelni, na średniej mocy (średnim ogniu) z obu stron na złoty kolor. 
Posypuję je cukrem i cynamonem.





                                                                                                    Smacznego!!!

Naleśniki w każdej postaci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz