Drożdżowe racuchy z jabłkiem, opruszone cukrem i cynamonem. Znakomite na śniadanie, deser czy kolację. U nas znikają z talerza w oka mgnieniu.
Polecam!!!
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka otrąb gryczanych
- 2 kwaskowe jabłka
Wykonanie:
Do miski wlewam mleko, wbijam jajko, dodaję mąkę, cukier, drożdże. szczyptę soli i łyżkę otrąb. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
W tym czasie obieram jabłka i kroję je w drobną kostkę.
Dodaję je do masy i delikatnie mieszam.
Placuszki smażę na rozgrzanej patelni, na średniej mocy (średnim ogniu) z obu stron na złoty kolor.
Posypuję je cukrem i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz