poniedziałek, 2 czerwca 2014

Krówki domowe z orzechami



Mam bardzo miłe wspomnienia związane z tymi cukierasami :)
Kojarzą mi się z domem rodzinnym...
 Mamą krzątającą się po kuchni 
i szykującą dla nas pyszne słodkości, 
Tatą który z nami je pałaszował...
I ten zapach karmelu... 
Ach... miło tak sobie powspominać...



Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 2 szklanki cukru

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na średnim ogniu (średniej mocy) do uzyskania odpowiedniego koloru (patrz wskazówka).
Pamiętajmy aby od czasu do czasu zamieszać gdyż masa lubi się przypalać.
U mnie trwało to mniej więcej godzinę.
Na koniec mieszamy ze sporą garścią delikatnie rozdrobnionych orzechów włoskich.
Masę wylewamy do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywczą.
Wstawiamy do lodówki na ok pół godziny.
Po tym czasie krówki łamiemy w kostkę lub kroimy nożem.

Wskazówka:
Im dłużej gotujemy masę (ciemny brąz) tym krówki staną się bardziej kruche. Jeżeli chcemy uzyskać ciągutki proces gotowania musimy zakończyć w momencie uzyskania jasnobrązowego koloru.




                                                                                                      Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz