wtorek, 27 maja 2014

Kruche ciasto z delikatną pianką i truskawkami



Jest to ciasto do którego możecie wykorzystać różne owoce, np.
truskawki maliny, śliwki, jagody, borówki itp.
Jest niesamowicie PYSZNE.
Ma bardzo delikatną piankę która rozpływa się w ustach.
Pamiętajcie tylko o tym, że im więcej owocu tym lepiej :)



Składniki:

Kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
Pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
dowolne owoce min. 1/2 kg

Wykonanie:

Masło kroimy w kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami (z przepisu na kruche ciasto).
Zagniecione ciasto dzielimy na 2 części, jedną większą, drugą mniejszą i wkładamy do zamrażalnika
na min. 2 godziny.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Na dno ścieramy na tarce większą część ciasta, wyrównujemy je dłonią i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni C na ok. 20 minut.
Studzimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie powoli wsypujemy budyń i strużką wlewamy olej (cały czas miksując na najwyższych obrotach do momentu połączenia się składników).
Pianę wykładamy na wystudzony spód, na niej gęsto układamy owoce. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez ok 30-40 minut.
Ciasto po wystudzeniu możemy opruszyć cukrem pudrem.





                                                                                         Smacznego!!!
Milion smaków truskawek Nowalijkowe Kucharzenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz