Drodzy to idealny moment na wykorzystanie młodego szpinaku.
Moja propozycja podania go jest bardzo prosta,
a przy okazji pełna zdrowych składników odżywczych.
Składniki:
- 1 kg liści szpinaku
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 1/2 opakowania fety
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- papryka słodka i ostra
Wykonanie:
Liście szpinaku dokładnie płuczemy pod zimną wodą, ścinamy końcówki gałązek i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Blanszujemy ok 1-2 minuty i studzimy.Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak. Całość dusimy ok 5-7 minut. W trakcie doprawiamy solą, pieprzem i paprykami.
Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego fetę pokrojoną w drobną kostkę i dokładnie mieszamy.
Całość łączymy z kaszą gryczaną ugotowaną wg. przepisu na opakowaniu.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz