poniedziałek, 26 maja 2014

Kasza gryczana ze szpinakiem i fetą



Drodzy to idealny moment na wykorzystanie młodego szpinaku.
Moja propozycja podania go jest bardzo prosta,
a przy okazji pełna zdrowych składników odżywczych.


Składniki:

  • 1 kg liści szpinaku
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 1/2 opakowania fety 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra

Wykonanie:

Liście szpinaku dokładnie płuczemy pod zimną wodą, ścinamy końcówki gałązek i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Blanszujemy ok 1-2 minuty i studzimy.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak. Całość dusimy ok 5-7 minut. W trakcie doprawiamy solą, pieprzem i paprykami.
Szpinak zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego fetę pokrojoną w drobną kostkę i dokładnie mieszamy.
Całość łączymy z kaszą gryczaną ugotowaną wg. przepisu na opakowaniu.





                                                               Smacznego!!!
Nowalijkowe Kucharzenie Czas na szpinak 4!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz