piątek, 24 stycznia 2014

Quiche ze szpinakiem i innymi dodatkami




Tym razem proponuję wam quiche z pysznym i zdrowym szpinakiem. 
W połączeniu z czosnkiem, boczkiem i cebulką otrzymujemy bardzo ciekawą kompozycję smakową.



Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • 2  cebule
  • 15 dag boczku parzonego
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 10 dag mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta słodkiej mielonej papryki
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:



Formę dokładnie smarujemy oliwą i wykładamy na niej ciasto francuskie.
Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 10 minut.

W misce ubijamy jajka oraz śmietanę.
Dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie mieszamy.

Boczek kroimy w drobną kostkę i chwile podsmażamy na patelni.
Cebulę również pokrojoną w kostkę wrzucamy na patelnię do naszego boczku. Podsmażamy kilka minut.

Szpinak (zamrożony) wrzucamy na patelnię i dusimy ok 15 minut w trakcie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz 2 łyżki śmietany 18%.

Tak przygotowany szpinak wykładamy na podpieczone cisto, na szpinak kładziemy podsmażony boczek z cebulką i  zalewamy masą jajeczno-śmietanową. 

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30-40 minut.





                                                                                            Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz