Tym razem proponuję wam quiche z pysznym i zdrowym szpinakiem.
W połączeniu z czosnkiem, boczkiem i cebulką otrzymujemy bardzo ciekawą kompozycję smakową.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 jaj
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- 2 cebule
- 15 dag boczku parzonego
- 10 dag startego żółtego sera
- 10 dag mozzarelli
- sól
- pieprz
- duża szczypta słodkiej mielonej papryki
- duża szczypta pieprzu cayenne
- 250 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Formę dokładnie smarujemy oliwą i wykładamy na niej ciasto francuskie.
Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 10 minut.
W misce ubijamy jajka oraz śmietanę.
Dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie mieszamy.
Boczek kroimy w drobną kostkę i chwile podsmażamy na patelni.
Cebulę również pokrojoną w kostkę wrzucamy na patelnię do naszego boczku. Podsmażamy kilka minut.
Szpinak (zamrożony) wrzucamy na patelnię i dusimy ok 15 minut w trakcie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz 2 łyżki śmietany 18%.
Szpinak (zamrożony) wrzucamy na patelnię i dusimy ok 15 minut w trakcie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz 2 łyżki śmietany 18%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz