Od kilku lat jestem kawomaniaczką, może nie do tego stopnia jak mój Mąż ale jednak.
Nie toleruję słabej kawy!!! za to nie wzgardzę taką z dodatkiem spienionego mleka i pysznego syropu np. piernikowego :)
Przygotowuje się go bardzo szybko i wystarcza na bardzo długo.
Już jedna łyżeczka syropu sprawi, że nasza kawa zyska przyjemny korzenny aromat. Spróbujcie sami!
Swoją drogą syrop ten ma więcej zastosowań, możemy dodać go do:
Kawy
Herbaty
Grzanego piwa
Grzanego wina
:)
Składniki:
- 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
- 1 szklanka wody
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru (raz po raz mieszając). Doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszamy moc palnika i na średnim ogniu podgrzewamy jeszcze ok 10-15 minut.
Po tym czasie studzimy syrop ok 20 minut i przelewamy do buteleczki.
Syrop najlepiej przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz