piątek, 24 stycznia 2014

Syrop piernikowy



Od kilku lat jestem kawomaniaczką, może nie do tego stopnia jak mój Mąż ale jednak.
Nie toleruję słabej kawy!!! za to nie wzgardzę taką z dodatkiem spienionego mleka i pysznego syropu np. piernikowego  :)
Przygotowuje się go bardzo szybko i wystarcza na bardzo długo.
Już jedna łyżeczka syropu sprawi, że nasza kawa zyska przyjemny korzenny aromat. Spróbujcie sami!

Swoją drogą syrop ten ma więcej zastosowań, możemy dodać go do:
Kawy
Herbaty
Grzanego piwa
Grzanego wina 
:)




Składniki:

  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 szklanka wody 
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru (raz po raz mieszając). Doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszamy moc palnika i na średnim ogniu podgrzewamy jeszcze ok 10-15 minut.
Po tym czasie studzimy syrop ok 20 minut i przelewamy do buteleczki.
Syrop najlepiej przechowywać w lodówce.






                                                                                       Smacznego!!!







Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz