Pierogi na słodko :) z białym serem, polane śmietanką, posypane cukrem i cynamonem.
Mmmm...
Zdecydowanie moje ulubione.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 szklanki oleju + 1/2 szklanki gorącej wody
- sól
Nadzienie:
- 1/2 kg białego półtłustego sera
- 5 czubatych łyżek śmietany 18%
- cukier (ilość według upodobań)
- cukier waniliowy
- cynamon
Wykonanie:
Jajko ubijamy na pianę ze szczyptą soli.
Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Wlewamy 1/2 szklanki oleju wymieszanego z 1/2 szklanki wody.
Zagniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy je dosyć cienko.
Wycinamy krążki szklanką.
Ser ucieramy z cukrem i śmietanką.
Na każdy krążek kładziemy odrobinę sera i lepimy pierogi.
Tak przygotowane wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia 4 minuty.
Polewamy śmietanką, posypujemy cukrem i cynamonem.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz