Przepis na pierogi pozostaje bez zmian. Jest idealny więc nawet nie mam ochoty próbować innego. Jedyne co będzie się zmieniało to farsz. I tak, tym razem pierogi z kapustą kiszoną.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 szklanki oleju + 1/2 szklanki gorącej wody
- sól
Nadzienie:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- pieprz
- pieprz cayenne
- 3 łyżeczki kaszki manny
Dodatkowo:
- 15 dag boczku
- 1 kiełbasa wiejska
- 2 cebule
- sól
Wykonanie:
Jajko ubijamy na pianę ze szczyptą soli.
Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Wlewamy 1/2 szklanki oleju wymieszanego z 1/2 szklanki wody.
Zagniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy je dosyć cienko.
Wycinamy krążki szklanką.
Kapustę podsmażamy na patelni z cebulką posiekaną w kostkę ok 30 minut.
Doprawiamy pieprzem.
W trakcie podlewamy wodą.
Gotową kapustę przekładamy do miseczki i dodajemy do niej kaszkę. Mieszamy.
Na krążki kładziemy kapustę i lepimy pierogi.
Tak przygotowane wrzucamy na osolony wrzątek i od momentu wypłynięcia gotujemy 4 minuty.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy boczek, kiełbasę oraz cebulę. Wszystko pokrojone w kostkę.
Chwilę podsmażamy i polewamy tym nasze pierogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz