niedziela, 5 stycznia 2014

Pierogi z kapustą




Przepis na pierogi pozostaje bez zmian. Jest idealny więc nawet nie mam ochoty próbować innego. Jedyne co będzie się zmieniało to farsz. I tak, tym razem pierogi z kapustą kiszoną. 



Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 szklanki oleju + 1/2 szklanki gorącej wody
  • sól

Nadzienie:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • 3 łyżeczki kaszki manny

Dodatkowo:

  • 15 dag boczku
  • 1 kiełbasa wiejska
  • 2 cebule
  • sól

Wykonanie:

Jajko ubijamy na pianę ze szczyptą soli.






 Wlewamy szklankę gorącej wody i ponownie ubijamy.







 Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Wlewamy 1/2 szklanki oleju wymieszanego z 1/2 szklanki wody.







Zagniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy je dosyć cienko.
Wycinamy krążki szklanką.




Kapustę podsmażamy na patelni z cebulką posiekaną w kostkę ok 30 minut.
Doprawiamy pieprzem. 
W trakcie podlewamy wodą.
Gotową kapustę przekładamy do miseczki i dodajemy do niej kaszkę. Mieszamy.


Na krążki kładziemy kapustę i lepimy pierogi.
Tak przygotowane wrzucamy na osolony wrzątek i od momentu wypłynięcia gotujemy 4 minuty. 









Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy boczek, kiełbasę oraz cebulę. Wszystko pokrojone w kostkę.
Chwilę podsmażamy i polewamy tym nasze pierogi.








                                                                                                       Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz