Zrobienie ok 70 pierogów zajmuje max. 40 minut :) Ciasto jest znakomite, gdyż nie wymaga podsypywania mąką, nie przywiera do blatu czy wałka. Robienie ich to czysta przyjemność zarówno dla mnie jak i mojego Męża czy Naszej córeczki :) Jest to świetny sposób na wspólne spędzenie czasu, jest przy tym mnóstwo śmiechu i zabawy. Polecamy!!!
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody
- 1/2 szklanki oleju + 1/2 szklanki gorącej wody
- sól
Nadzienie:
- 1/2 litra jagód
- cukier kryształ
Wykonanie:
Jajko ubijamy na pianę ze szczyptą soli.
Wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy.
Wlewamy 1/2 szklanki oleju wymieszanego z 1/2 szklanki wody.
Zagniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy je dosyć cienko.
Wycinamy krążki szklanką.
Jagody mieszamy z cukrem.
Owoce nakładamy łyżeczką na wycięte krążki i lepimy pierogi.
Tak przygotowane wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia ok 4 minuty.
Tak przygotowane wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od momentu wypłynięcia ok 4 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz