Składniki:
- 1/2 kg mąki żytniej
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 750 ml ciepłej wody
- 3/4 szklanki zakwasu http://kardamo.blogspot.com/2013/12/zakwas-chlebowy.html
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki otrąb żytnich
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 3 łyżeczki kminku
Wykonanie:
Dokładnie mieszamy składniki (napowietrzamy je).
Dodajemy zakwas oraz wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto chlebowe (jego konsystencja musi być gęsta, raczej ciężka do wyrobienia).
Przekładamy je do sporej foremki keksowej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 8-10 godzin.
Po tym czasie wierzch chlebka smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy go, do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C na 80 minut.
Wyciągamy chleb z foremki i studzimy go na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz