piątek, 3 stycznia 2014

Quiche z boczkiem i cebulką




Quiche lub tarta jak wolicie :) Pierwszy Quiche który jadłam przyjechał do mnie prosto z Francji i był.... przepyszny. Jeszce raz dziękuję i nadal czekam na przepis ;) Jak tylko do mnie dotrze na pewno się z wami nim podzielę. A teraz kilka słów o moim quiche. To danie robiłam pierwszy raz i zapewniam was, że nie ostatni. Z czasem znajdziecie tu wiele przepisów związanych z tą potrawą, gdyż BARDZO przypadła nam do gustu. Zachęcam Was do przygotowania i spróbowania.



Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • 1 duża cebula
  • 20 dag boczku parzonego
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • duża szczypta słodkiej mielonej papryki
  • duża szczypta pieprzu cayenne

Wykonanie:


Formę dokładnie smarujemy oliwą i wykładamy na niej ciasto francuskie.
Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 10 minut.

W misce ubijamy jajka oraz śmietanę.
Dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie mieszamy.

Boczek kroimy w drobną kostkę i chwile podsmażamy na patelni.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do naszego boczku. Podsmażamy kilka minut.
Tak przygotowany boczek i cebulkę wykładamy na podpieczone ciasto.
Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30-40 minut.



                                                                                                     Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz