Quiche lub tarta jak wolicie :) Pierwszy Quiche który jadłam przyjechał do mnie prosto z Francji i był.... przepyszny. Jeszce raz dziękuję i nadal czekam na przepis ;) Jak tylko do mnie dotrze na pewno się z wami nim podzielę. A teraz kilka słów o moim quiche. To danie robiłam pierwszy raz i zapewniam was, że nie ostatni. Z czasem znajdziecie tu wiele przepisów związanych z tą potrawą, gdyż BARDZO przypadła nam do gustu. Zachęcam Was do przygotowania i spróbowania.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 6 jaj
- 3/4 szklanki śmietany 30%
- 1 duża cebula
- 20 dag boczku parzonego
- 10 dag startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- duża szczypta słodkiej mielonej papryki
- duża szczypta pieprzu cayenne
Wykonanie:
Formę dokładnie smarujemy oliwą i wykładamy na niej ciasto francuskie.
Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C ok. 10 minut.
W misce ubijamy jajka oraz śmietanę.
Dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie mieszamy.
Boczek kroimy w drobną kostkę i chwile podsmażamy na patelni.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię do naszego boczku. Podsmażamy kilka minut.
Tak przygotowany boczek i cebulkę wykładamy na podpieczone ciasto.
Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz