Muffiny są już tak znane, że chyba nie trzeba ich zbytnio reklamować. Po prostu pyszne, maleńkie babeczki. Nasze są z dodatkiem żurawiny i orzechów, mocno czekoladowe i z czekoladową delikatną masą. Wersja sowianki dla Zuzi z ciastkami oreo :)
Najbardziej lubimy zajadać je jeszcze ciepłe z kubkiem zimnego mleka. Polecam!!!
filmik instruktażowy sowianki
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- 300 ml mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- duża garść posiekanych orzechów
- duża garść suszonej żurawiny
Masa czekoladowa:
- duży kubek śmietany 30%
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 3 łyżki cukru
Wykonanie:
Do miski wsypuję suche składniki i mieszam je. W drugiej misce mieszam mokre po czym je łączę (suche z mokrymi). Mieszam łyżką pamiętając o tym aby nie robić tego zbyt dokładnie, w masie powinny być grudki, wtedy muffiny nie będą zbite.
Ciasto nakładam do foremek (ok. 18 szt) następnie wkładam je do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni C na ok. 20 minut. (czas pieczenia zależy od wielkości foremek i naszego piekarnika dlatego najlepiej działa tu metoda suchego patyczka).
Wykonanie masy:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej po czym odstawiam ją do wystudzenia.
Śmietanę ubijam z cukrem na sztywno.
Dodaję do niej przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszam do połączenia się składników.
Tak przygotowaną masą dekorujemy muffiny.
W filmie instruktażowym możecie zobaczyć jak zrobić Sowiankę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz