sobota, 17 stycznia 2015

Chleb orkiszowy z ziarnami




Kochani zdaję sobie sprawę z tego, że dawno mnie tu nie było. 
Jednak już wracam :-)
z nowymi pomysłami i nawykami żywieniowymi. 
Zachęcam Was do śledzenia mojego bloga, do komentowania i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami. 

Dzisiaj podaję Wam przepis na bardzo prosty, smaczny i zdrowy chleb orkiszowy.
Wielka bomba błonnika.
Polecam gorąco!!! 





Składniki:

  • 1/2 kg mąki orkiszowej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 550 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 garści pestek dyni
  • 3 garści pestek słonecznika
  • 3 garści siemienia lnianego 
  • 2 garści otrębów żytnich

Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wszystkie ziarna, sól oraz miód.  W szklance rozrabiamy drożdże z odrobiną wody i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie zaczyn dodajemy do suchych składników i wlewamy pozostałą wodę. 


Całość mieszamy łyżką ok 5 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok 30 min.) 
Ciasto po wyrośnięciu przelewamy do keksówki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ok 15 min.)


Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C na 10-15 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok 30 minut.


                                                                              Życzę smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz