Kochani zdaję sobie sprawę z tego, że dawno mnie tu nie było.
Jednak już wracam :-)
z nowymi pomysłami i nawykami żywieniowymi.
Zachęcam Was do śledzenia mojego bloga, do komentowania i dzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
Dzisiaj podaję Wam przepis na bardzo prosty, smaczny i zdrowy chleb orkiszowy.
Wielka bomba błonnika.
Polecam gorąco!!!
Składniki:
- 1/2 kg mąki orkiszowej
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka miodu
- 550 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- 3 garści pestek dyni
- 3 garści pestek słonecznika
- 3 garści siemienia lnianego
- 2 garści otrębów żytnich
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wszystkie ziarna, sól oraz miód. W szklance rozrabiamy drożdże z odrobiną wody i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie zaczyn dodajemy do suchych składników i wlewamy pozostałą wodę.
Całość mieszamy łyżką ok 5 minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok 30 min.)
Ciasto po wyrośnięciu przelewamy do keksówki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ok 15 min.)
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C na 10-15 minut następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy ok 30 minut.
Życzę smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz