Schabowy cebulowy powinien być tak duży jak talerz obiadowy, więc niestety ziemniaczki kładziemy oddzielnie lub nie jemy ich wcale :) Jest niesamowicie kruchy i smaczny.
Myślę, że każdy Pan będzie zadowolony z takiego mięska.
Składniki:
- 6 plastrów schabu średniej grubości
- 1/2 litra mleka
- 3 cebule
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- pieprz cayenne
- 3 jaka
- bułka tarta
Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy dosyć cienko (jednak nie na tzw. "papier"), mniej więcej muszą być wielkości dużego talerza.
Odpowiednio je przyprawiamy (dodam tylko, że używamy większą ilość przypraw niż zwykle).
Cebulę kroimy w piórka i zalewamy mlekiem do tak przygotowanej marynaty wkładamy nasz schab.
Dokładnie mieszamy aby cebula i mleko mogły połączyć się z mięskiem.
Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, ewentualnie minimum na 4 godziny.
Po tym czasie schab delikatnie odsączamy ręcznikami papierowymi.
Maczamy każdy plaster w rozbełtanym jajku z odrobiną mleka z naszej marynaty, a następnie obtaczamy go w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz