poniedziałek, 25 maja 2020

Surówka z młodej kapusty





Kiedy na targu pojawia się młoda kapusta, 
jest ona wtedy częstym gościem na naszym stole. 
Wykorzystuję ją jako dodatek do wielu dań. 
Jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Serdecznie Wam polecam.




Składniki:


  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 jabłka
  • mały kawałek białej części pora
  • odrobina natki pietruszki

Sos:

  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka  gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól 
  • pieprz


Wykonanie:


Umytą kapustę szatkujemy. 
Na tarce o grubszych oczkach zcieramy marchewkę i jabłko.
Por kroimy w cieniutkie paseczki.
Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Przygotowujemy sos:
mieszamy ze sobą wszystkie podane składniki.
Łączymy sos z warzywami i gotowe.







                                                                                                                       Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz