wtorek, 24 grudnia 2013

Sałatka jarzynowa





Jest to chyba najbardziej tradycyjna sałatka. Mimo to chętnie do niej wracamy i myślę, że każda gospodyni domowa ma na nią jakiś swój patent, dzięki czemu u każdej z nas smakuje ona trochę inaczej. 


Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1/4 selera
  • 1 duża pietruszka
  • 5 średnich marchewek
  • 5 jajek 
  • 1 puszka groszku
  • 6 średnich ogórków kiszonych
  • 2 spore cebule
  • 1 por
  • majonez ok 300 ml
  • musztarda dijon ok. 5 łyżeczek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

 Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę obieramy i również gotujemy. 
Do miski wsypuję groszek, drobno posiekaną cebulę oraz por i ogórki. Po przestudzeniu warzyw i jajek również kroimy je w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy majonez, musztardę oraz przyprawy. Odstawiamy do lodówki, sałatka po jakimś czasie wspaniale się "przegryzie".

Uwaga: Wielkość kostki oraz ilość przypraw, majonezu i musztardy zależy od naszych indywidualnych upodobań.

Rada: Do sałatki możemy zetrzeć na tarce, na dużych oczkach małe jabłko i/lub posiekaną natkę pietruszki.


                                                                                                                       Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz