Jest to chyba najbardziej tradycyjna sałatka. Mimo to chętnie do niej wracamy i myślę, że każda gospodyni domowa ma na nią jakiś swój patent, dzięki czemu u każdej z nas smakuje ona trochę inaczej.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1/4 selera
- 1 duża pietruszka
- 5 średnich marchewek
- 5 jajek
- 1 puszka groszku
- 6 średnich ogórków kiszonych
- 2 spore cebule
- 1 por
- majonez ok 300 ml
- musztarda dijon ok. 5 łyżeczek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki, seler, pietruszkę i marchewkę obieramy i również gotujemy.
Do miski wsypuję groszek, drobno posiekaną cebulę oraz por i ogórki. Po przestudzeniu warzyw i jajek również kroimy je w kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Dodajemy majonez, musztardę oraz przyprawy. Odstawiamy do lodówki, sałatka po jakimś czasie wspaniale się "przegryzie".
Uwaga: Wielkość kostki oraz ilość przypraw, majonezu i musztardy zależy od naszych indywidualnych upodobań.
Rada: Do sałatki możemy zetrzeć na tarce, na dużych oczkach małe jabłko i/lub posiekaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz