Bardzo prosty przepis na pyszną szarlotkę,
która dosłownie rozpływa się w ustach.
która dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanka cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
- 10 dużych jabłek
- 1 budyń waniliowy
Wykonanie:
Z podanych składników musimy otrzymać kruszonkę, pamiętajmy aby nie zagniatać ciasta.
3/4 częścią ciasta zakrywamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Dusimy je z 1/3 szklanki cukru w garnku na średnim ogniu ok 10 minut.
W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy budyń i wlewamy go do jabłek.
Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane jabłka wylewamy na ciasto znajdujące się w formie.
Białka ubijamy z 3/4 szklanki cukru na gęstą pianę.
Pianę wylewamy na jabłka i wyrównujemy ją.
Na koniec przykrywamy ją pozostałą częścią kruszonki.
Ciasto pieczemy przez ok 35-40 minut w 180 stopniach C.
Smacznego!!!
3/4 częścią ciasta zakrywamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Dusimy je z 1/3 szklanki cukru w garnku na średnim ogniu ok 10 minut.
W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy budyń i wlewamy go do jabłek.
Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane jabłka wylewamy na ciasto znajdujące się w formie.
Białka ubijamy z 3/4 szklanki cukru na gęstą pianę.
Pianę wylewamy na jabłka i wyrównujemy ją.
Na koniec przykrywamy ją pozostałą częścią kruszonki.
Ciasto pieczemy przez ok 35-40 minut w 180 stopniach C.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz