sobota, 1 marca 2014

Delikatna Szarlotka




Bardzo prosty przepis na pyszną szarlotkę,
która dosłownie rozpływa się w ustach.
Najlepsza wychodzi wtedy kiedy użyjemy do niej naszych ulubionych jabłek.




Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 10 dużych jabłek
  • 1 budyń waniliowy

Wykonanie:

W misce łączymy ze sobą mąkę, 5 żółtek, cukier, proszek do pieczenia i 1/2 szklanki cukru.
Z podanych składników musimy otrzymać kruszonkę, pamiętajmy aby nie zagniatać ciasta.






3/4 częścią ciasta zakrywamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.








Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Dusimy je z 1/3 szklanki cukru w garnku na średnim ogniu ok 10 minut.
W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy budyń i wlewamy go do jabłek.
Całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowane jabłka wylewamy na ciasto znajdujące się w formie.



Białka ubijamy z 3/4 szklanki cukru na gęstą pianę.
Pianę wylewamy na jabłka i wyrównujemy ją.
Na koniec przykrywamy ją pozostałą częścią kruszonki.







Ciasto pieczemy przez ok 35-40 minut w 180 stopniach C.












                                                                                                                     Smacznego!!!
Akcja Szarlotki Ciasta przekładańce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz