poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pizza






Jaką pizze lubicie najbardziej? Dla mnie najlepsza jest ta na cienkim spodzie, z dużą ilością sera i dodatkami takimi jakie znajdę w lodówce:-) To doskonałe danie na spotkanie z przyjaciółmi. Szybkie i bardzo, bardzo smaczne.

Ciasto:

1/2 kg mąki tortowej
250 ml ciepłej wody
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z odrobiną wody, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na parę minut do wyrośnięcia.
Pozostałe składniki wymieszać w misce i wlać rozczyn.
Wyrobić ciasto i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.

Dobra rada:

na blat wysypuję odrobinę semoliny (kaszka manna) i na niej wałkuję ciasto w ten sposób uzyskamy chrupiącą skórkę. :)



Dodatki:


  • SOS 
  • cebula
  • oliwki
  • salami 
  • pieczarki
  • papryczka chili
  • mozarella
  • parmezan
  • .... wg. uznania :-)



Z podanego przepisu otrzymamy 3 okrągłe spody.


Pieczemy w 220 stopniach przez 8-12 minut.


                                                                                                                              Smacznego!