Jaką pizze lubicie najbardziej? Dla mnie najlepsza jest ta na cienkim spodzie, z dużą ilością sera i dodatkami takimi jakie znajdę w lodówce:-) To doskonałe danie na spotkanie z przyjaciółmi. Szybkie i bardzo, bardzo smaczne.
Ciasto:
1/2 kg mąki tortowej250 ml ciepłej wody
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z odrobiną wody, cukrem i łyżką mąki. Odstawić na parę minut do wyrośnięcia.Pozostałe składniki wymieszać w misce i wlać rozczyn.
Wyrobić ciasto i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Dobra rada:
na blat wysypuję odrobinę semoliny (kaszka manna) i na niej wałkuję ciasto w ten sposób uzyskamy chrupiącą skórkę. :)Dodatki:
Z podanego przepisu otrzymamy 3 okrągłe spody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz