Wieniec brokułowy
Pyszne, zdrowe i bardzo efektowne danie. Pierwszy raz jadłam je u mojej przyjaciółki i od razu przypadło mi do gustu. Po małych modyfikacjach trafiło na mój stół i.. podobnie jak mnie, urzekło również mojego męża i córeczkę. Gorąco polecam i życzę smacznego!!!
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 pomidory
- 4 jaja
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 6 łyżek jogurtu typu greckiego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy ok. 5 min.
Pomidory kroimy w dużą kostkę.
Jaja gotujemy na twardo i również kroimy w dużą kostkę.
Czas zabrać się za przygotowanie sosu :)
Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy jajka, posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany szczypiorek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sposób podania:
Tutaj wszystko zależy od naszej inwencji twórczej :)
Możemy ułożyć brokuł na dnie szklanej miski, na to pomidory i polać sosem.
Jednak moja ulubiona wersja to taka jak na zdjęciu. Układam różyczki brokuła dookoła talerza, następnie układam pomidory i na sam środek wylewam sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz