sobota, 28 grudnia 2013

Drożdżowe "leniwe"


Można zażartować:  Drożdżowe "leniwe" i dla leniwych :)
Ciasto wychodzi bardzo puszyste, jest trochę wilgotne- jednym słowem pyszne. Przepis ten dostałam od mojej teściowej i odkąd je piekę , to zawsze podzielone jest na dwie części. Jedna z owocami dla mnie i córeczki ,a druga z kruszonką (lub bez niczego) dla mojego męża. 


Składniki:

  • !0 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 4 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 szklanek mąki

Wykonanie:

Drożdże rozkruszam i wrzucam do miski, zasypuję je cukrem i cukrem waniliowym. Na to wylewam jajka następnie olej i mleko.Całość zasypuję mąką. NIE MIESZAM SKŁADNIKÓW!!!
Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. 
Po tym czasie dokładnie wyrabiam ciasto, przekładam je do formy i piekę w 180 stopniach C do tzw.  suchego patyczka.



                                                                                                  Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz