Tort bezowy Dacquoise (Dakłas)
to propozycja dla totalnych łasuchów.
Czyli coś w sam raz dla mnie :)
Polecam Wam go serdecznie.
Jest bardzo prosty w wykonaniu,
a jego smak.....hmmm.....
bajka.
Składniki:
Beza:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 8 szt daktyli suszonych drobno pokrojonych
Masa:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g masy kajmakowej z puszki lub ok 4 łyżek podgrzanego slonego karmelu
- 1 lyzeczka cukru pudru
- 330 g śmietanki 30%
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 10 szt daktyli suszonych drobno posiekanych
Wykonanie:
Do miski wrzucamy białka (bardzo starannie oddzielone od żółtek) i zaczynamy ubijać na najwyższych obrotach. Kiedy białka zaczną zamieniać się w pianę stopniowo dodajemy po jednej łyżce cukru.
Cały proces ubijania zajmuje ok 15 minut i ważne jest aby robić to do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masa powinna być lśniąca, gładka i sztywna.
Następnie dodajemy mąkę i ocet. Delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ponownie delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę z białek wykładamy na papier do pieczenia. Ja dla ułatwienia rysuję sobie na nim dwa okręgi (robimy dwa blaty) i wykładam pianę tak aby nie wychodziła poza zarys.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem na 5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i suszymy bezę jeszcze przez 1 godzinę 30 minut.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik na 15, następnie wyciągamy blaty bezowe i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gotowe!
Przygotowanie masy:
W misce ubijamy śmietankę na sztywną masę z cukrem pudrem.
Do masy dodajemy serek mascarpone i masę kajmakową. Całość ubijamy krótko do połączenia składników.
Na koniec dodajemy orzechy i daktyle. Delikatnie mieszamy.
Złożenie tortu:
Jeden blat bezowy wykładamy na talerz lub paterę. Kładziemy na nim masę i przykrywamy go drugim blatem. Całość możemy udekorować daktylami i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz