poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Babka majonezowa



Kolejna babka, która urzekła mnie 
swoją lekkością, wilgotnością i smakiem ;)



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:

Białka ubijamy na pianę z połową ilości cukru.
W oddzielnej misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem. Dodajemy do nich majonez, sok i skórkę z cytryny, obie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko dokładnie łączymy. Ciasto przelewamy do formy np. keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 50 minut.

Dobra rada:
Ciasto możemy podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać dwie łyżki kakao.





                                                                                                                          Smacznego!!!
Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz