Kolejna babka, która urzekła mnie
swoją lekkością, wilgotnością i smakiem ;)
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Białka ubijamy na pianę z połową ilości cukru.
W oddzielnej misce ubijamy żółtka z pozostałym cukrem. Dodajemy do nich majonez, sok i skórkę z cytryny, obie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko dokładnie łączymy. Ciasto przelewamy do formy np. keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 50 minut.
Dobra rada:
Ciasto możemy podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać dwie łyżki kakao.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz