Skrzydełka, to jedno z niewielu mięsnych dań,
które nasze dziecko wręcz pochłania :)
dlatego przygotowuję je w miarę często.
My z mężem również bardzo je lubimy,
pod warunkiem, że są dobrze doprawione
i z duża ilością pieczarek,
które po upieczeniu są bardzo soczyste
podobnie jak mięsko.
Jestem pewna, że Wam również posmakuje.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- 2 cebule
- 10-15 pieczarek
- sól
- pieprz
- papryka mielona słodka
- papryka mielona ostra
- pieprz cayenne
- kurkuma
- majeranek
Wykonanie:
Odstawiamy przynajmniej na godzinę.
Mięso łącznie z przekrojonymi na pół cebulami oraz całymi pieczarkami wkładamy do rękawa do pieczenia. Wlewamy do niego 1/3 szklanki wody, szczelnie go zawiązujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na ok godzinę.
Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i całą zawartość rękawa ostrożnie przekładamy do naszego naczynia. Ponownie wstawiamy skrzydełka do piekarnika na ok 15 minut aby mięsko ładnie się zrumieniło.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz