poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Soczyste skrzydełka z pieczarkami



Skrzydełka, to jedno z niewielu mięsnych dań,
 które nasze dziecko wręcz pochłania :)
dlatego przygotowuję je w miarę często.
My z mężem również bardzo je lubimy,
 pod warunkiem, że są dobrze doprawione 
i z duża ilością pieczarek,
które po upieczeniu są bardzo soczyste
 podobnie jak mięsko.
Jestem pewna, że Wam również posmakuje.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek 
  • 2 cebule
  • 10-15 pieczarek 
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona ostra
  • pieprz cayenne
  • kurkuma
  • majeranek

Wykonanie:

Skrzydełka dokładnie myjemy, osuszamy i przyprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami. 
Odstawiamy przynajmniej na godzinę.
Mięso łącznie z przekrojonymi na pół cebulami oraz całymi pieczarkami wkładamy do rękawa do pieczenia. Wlewamy do niego 1/3 szklanki wody, szczelnie go zawiązujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na ok godzinę.
Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika i całą zawartość rękawa ostrożnie przekładamy do naszego naczynia. Ponownie wstawiamy skrzydełka do piekarnika na ok 15 minut aby mięsko ładnie się zrumieniło.





                                                                                                                          Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz