Ryba w sosie koperkowo-musztardowym to klasyczne danie.
Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i zarazem bardzo smaczne.
Składniki:
- 1/2 kg filetów z mintaja
- 400 g śmietany 18%
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- sól
- biały i czarny pieprz
Wykonanie:
RYBA: Każdy filet mintaja dzielimy na 2 lub 3 części.
Przyprawiamy solą i czarnym pieprzem. Odstawiamy na ok 10 minut.
Formę żaroodporną smarujemy oliwą z oliwek i układamy w niej rybę. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C na ok 25 minut.
SOS: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy do niej czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie zalewamy go śmietaną, dodajemy do niej kurkumę, sok z cytryny oraz wino i gotujemy na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy musztardę oraz drobno posiekany koperek i doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą.
Rybę podajemy z sosem oraz ziemniakami z koperkiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz