niedziela, 9 lutego 2014

Delikatne lane kluski na mleku



To jedno ze śniadań przygotowywanych przez moją Babcię, które przywołuje miłe wspomnienia z Nią związane.
Ten zapach i smak.... 
Śmiało mogę powiedzieć, że są to smaki mojego dzieciństwa...




Składniki:

  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki wody
  • 1/2 szklanki mąki 
  • sól
  • 0,75 l mleka

Wykonanie:

W głębokim talerzu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodaję żółtka, wlewam wodę i przesiewam mąkę. Całość delikatnie mieszam.
W garnku zagotowujemy mleko, po czym zmniejszamy moc palnika do minimum.
Z talerza za pomocą widelca oddzielam małe porcyjki ciasta (małe kluseczki) za każdym razem maczając widelec w mleku.
Pamiętajmy aby od czasu całość dokładnie zamieszać.
Lane kluseczki gotujemy jeszcze ok 2 minuty.
Doprawiamy solą lub cukrem.



                                                                                                                       Smacznego!!!

Śniadanie mistrzów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz