To jedno ze śniadań przygotowywanych przez moją Babcię, które przywołuje miłe wspomnienia z Nią związane.
Ten zapach i smak....
Śmiało mogę powiedzieć, że są to smaki mojego dzieciństwa...
Składniki:
- 2 jajka
- 3-4 łyżki wody
- 1/2 szklanki mąki
- sól
- 0,75 l mleka
Wykonanie:
W głębokim talerzu ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodaję żółtka, wlewam wodę i przesiewam mąkę. Całość delikatnie mieszam.
W garnku zagotowujemy mleko, po czym zmniejszamy moc palnika do minimum.
Z talerza za pomocą widelca oddzielam małe porcyjki ciasta (małe kluseczki) za każdym razem maczając widelec w mleku.
Pamiętajmy aby od czasu całość dokładnie zamieszać.
Pamiętajmy aby od czasu całość dokładnie zamieszać.
Lane kluseczki gotujemy jeszcze ok 2 minuty.
Doprawiamy solą lub cukrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz